Exchange Link

Thursday, 13 October 2011

Kuala Gandah & Deer Land Lanchang, Pahang

Sabtu baru nih mama B n family pegi jalan2 di Kuala Gandah & DeerLand kat Lanchang, Pahang. Pukul 9am da gerak ke sana..En. Papa memandu hampir 2jam utk smpi kt Lanchang, spttnye, xsampai 2jam pn dari Kuantan tapi kami singgah pekena Nasi Lemak & Teh Tarik kat RnR Gambang..hehehe..kami sampai di Kuala Gandah dalam pukul 11am..kami xsmpt nk tengok show gajah pukul 10am..cedey tull...huhuhu..tapi masih seronok jugak la sebab anak2 dapat peluang untuk bagi gajah makan..hehehe...Qist n Qash excited betul bagi gajah makan sampai xcukup 2bgkus kacang..hahaha..Qist n Qash bagi makan pada anak2 gajah SIPUT n PANDAN..penjaga anak2 gajah tu hanya panggil PUT n DAN jer..kata dorang gajah2 2 da tao itu nama dorang...bijak kan?hehehe..yang buat show plak gajah dewasa nama TIMUR n KALA..
Ada aper kat Kuala Gandah?  secara khususnya, bila sampai di sana, pengunjung kena ambil pas dari kaunter pendaftaran..pas tu kena tampal pada baju masa masuk..ader 2 jenis pas tao..pas pertama warna merah untuk pengunjung biasa..maksud nya hanya buat aktiviti biasa, macam tengok gajah buat show n bagi gajah makan..2nd pas plak kaler kuning..yang nie untuk pengunjung yang teringin menunggang gajah @ mandi bersama gajah..wawawa..kalau teringin nk mandi ngan gajah jangan lupa bawak pakaian basahan..hehehe..yang best nya psl Kuala Gandah, everything is free, so tagline "nothing free in this world" takleh gune pakai sgt la..heheheh..pas2 yg kita ambil tu free tapi kita boleh bagi sedikit sumbangan la pada gajah2 tersebut (kalau nak bagi la)..di sana juga ader tayangan video tentang gajah tapi mama B xsure la plak waktu2 tayangan tu..soe erkk..hehehe..tapi show gajah plak ada pada pukul 10am & 2pm..so kalau ader saper2 planning nk gi ke Kuala Gandah, setting time tu kasi cantik..hehehe
Pas letih berhibur ngan gajah2 tuh, kami 1 family berpiknik tepi sungai..lapar perut nih jangan cakap laa..masa tu da pukul 1pm..memang time lunch pn..patut la lapar sangat..hahaha...mama B buat meehun goreng, sosej n ayam drummet..En.Papa suggest after makan nak bawak pegi Deerland..actually DeerLand tu xjauh dari Kuala Gandah..10-15minit perjalanan jer...
Da siap makan, kemas2 segala perkakas, buang sampah then kami sekuarga teruskn lawatan kami ker DeerLand..Kat sana kita kena beli tiket masuk..dewasa RM6 n kanak2 RM3..& diberi kupon untuk makanan rusa..murah kan? tmpt pertama yang kami tuju ialah kandang rusa..kat sana tukar kupon yg diberikan n kite dapat sebakul kecil ubi keledek yang siap dipotong untuk diberi kepada rusa2..kami sekuarga dapat 3bakul..Qist n Qash hepi sangat dapat bagi rusa makan..lebih2 lagi bila rusa tu cuba panjat pagar nak makan punya pasal..hehehe..Qhalisya pn sama excited tengok rusa..xberkelip mata dia masa En.Papa bagi rusa makan..hahaha..lepas bagi rusa makan, kita boleh masuk ke kandang rusa untuk bermain2 n bergambar bersama rusa..rusa2 nih jinak..tapi jangan bawa bakul makanan tu ke dalam kandang..nanti rusa2 nih kejar makanan tuh..puas plak nak lari keliling kandang..hahaha
Pas da puas bagi rusa makan n bergambar dengan rusa2 tuh..kami tengok Bengal Cat..kucing hutan kowt sebab besa sangat....hehehe..comel sangat2..banyak jugak la jenis binatang yang ader kt dalam DeerLand nih..ader White Peacock, Brazillian Parrot, Guiena Pig, Burung Puyuh, Ularr..part Ular nih best sebab dorang lepaskan ular tu di tengah2 kawasan lapang untuk beri peluang kita mendekati ular tersebut..2 jenis ular yang dorang tunjuk: ular sawa boa n ular sawa albino..ular2 nih jinak jugak la..tapi mama B geli..xberani nak pegang..hehehe..kita boleh brgambar dengan ular2 nih tanpa bayaran..tapi dengan syarat jangan angkat ular2 tu lebih dari lutut..kata penjaga tersebut ini adalah peraturan dari Perhilitan..En. Papa cakap..dulu masa die datang melawat ngan geng2 Tourism Pahang kita leh letak ular kat leher n dulu ader Beruang Matahari yang jinak buat show belakang tapak ular tu tapi sekarang da xder..Beruang tu adalah salah satu tarikan ke Deerland sebab ader show beruang mcm beruang main bola, bertinju dengan beruang n macam2 lagi..hahaha..pengunjung plak leh brgambar bersama beruang..siap peluk2 lagi..tapi skang da xder..kata pekerja kat situ, Perhilitan da rampas beruang2 2..atas alasan membahayakan pengunjung..huhuhuh..cian la kat mama B n anak xdapat tengok show beruang..huhuhu
Pastu kami masuk ke kandang Arnab, kat situ plak kami diberi lobak yang siap dipotong untuk diberi makan kepada arnab..Qist n Qash berlari2 dalam kandang kejar arnab..seronok sangat sampai mintak En.Papa belikan arnab..hahaha..Qist nak mandikan arnab sebab dalam kawasan kandang tu ader kolam air..hahaha..xsenonoh anak mama sorang nih..agak lama jugak la kami dalam kandang arnab tu sebab arnab2 tu agak jinak n mesra..hehehe..banyak lagi haiwan2 yg ader kt dalam DeerLand but mama B lupa la haiwan aper..soe sgt2..hehehe..1 & half hour jugak la kami meronda dalam DeerLand tu..pas da puas meronda..kami sekuarga berangkat pulang ke Kuantan..
Da penat bercerite, jom tgk gambo plak..JOM!!
Kuala Gandah!!
Posing sebelum masuk
En. Papa & Qhalisya
Mama
Angah
Makan Tym!! hik hik
Along & Angah
En. Papa & Qhalisya bergambar dgn Dan & Put
Di Pelantar Tunggang Gajah
Pose sebelum piknik!!
Deerland!!
Mak bg ank ruse makan
Qhalisya tk kelip mata
Along belai rusa seblm lari..hehehe
"Bird Beso"
Comel kan?
Along suke sgt!!
Pose dalam kandang arnab.
My Famili
Mama B & En. Papa
Along & Angah

2 comments:

  1. bahagianyer idop bekeluarga :)

    ReplyDelete
  2. alhamdullilah ctk, anugerah Illahi yg tak ternilai...

    ReplyDelete

Thanks for your comments.

You are always welcome to visit and comments.

Always come back ya. ^0^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
.:SweetOuju Copyright:.